Hoe voelt het mkb zich nu?

Teamleader onderzocht wat mkb’ers meenemen
uit de (gezondheids)crisis.

Hoe voelt het mkb zich nu?

Teamleader onderzocht wat mkb’ers meenemen
uit de (gezondheids)crisis.

Hybride economie, doorgedreven digitalisering, investeren of financiële reserves opbouwen… Het mkb had er de afgelopen twee jaar zijn handen aan vol. Wij gingen kijken hoe ondernemers daarmee omgingen en vroegen ook aan 5 experts wat hun bevindingen zijn.

Ondertussen staat de volgende crisis alweer voor de deur. Een goed moment om terug te blikken op de belangrijkste inzichten die mkb’ers hebben meegenomen uit de vorige (gezondheids)crisis. Want hoe voelt het mkb zich nu

Het belangrijkste dat ondernemers meenemen is het belang van inzichten in financiële resultaten. Maar er was meer. Digitalisering kwam in een stroomversnelling, geestelijk welzijn trad op de voorgrond en een sterke interne cultuur bleek onmisbaar in een hybride werkomgeving.

Inzicht in financiële resultaten
Het belang van inzicht in je financiën, of cash flow management, was de grootste eye opener voor bijna de helft van de mkb’ers in de zakelijke dienstverlening. Het verlies aan inkomsten samen met de tijd die bij veel bedrijven vrij kwam – gedaan met forenzen! – vormden gelegenheid voor mkb’ers om hun kosten en processen in kaart te brengen.

Het verzamelen en analyseren van bedrijfsdata zijn een belangrijke basis voor adequate besluitvorming. Die inzichten zorgen ook voor flexibiliteit: je weet op elk moment hoe je ervoor staat, wat je je kunt permitteren.

Hybride werken & work-life balance
Dat je je geldzaken maar beter op orde hebt, was geen baanbrekende informatie. De thuiswerkplek daarentegen was in maart 2020 best nog een abstract idee. Ondertussen is working from home volledig ingeburgerd en spreken we van een hybride economie. Die afwisseling van werkplekken zorgde voor meer productiviteit en verbeterde de work-life balance.

In verbinding blijven bleek wel een uitdaging. Essentieel daarin zijn digitale tools: om met elkaar in contact te blijven, en voor work management. Want die technologie helpt medewerkers om productief te blijven en óók op afstand met elkaar samen te werken.

Digitalisering
De juiste technologische ondersteuning is een voorwaarde om hybride werken te doen slagen. En die digitalisering kwam door de lockdown in een stroomversnelling. De gemiddelde mkb-ondernemer is dan wel zeer creatief, soms doet hij of zij de dingen toch graag zoals die altijd gedaan werden. De crisis bracht dus een zinvolle mentaliteitsshift teweeg. Vergaderen moest ineens online, project management moest gestroomlijnd en meer inzichten in de financiële huishouding waren noodzakelijk door weggevallen inkomsten.

Bedrijfscultuur & personeelbeleid
Die nieuwe digitale, remote werkomgeving is niet meer weg te denken, maar laat de HR-afdeling van menig bedrijf wel peentjes zweten. Bovenop de crisis (of als gevolg daarvan) is er een race for talent aan de gang: nieuw personeel is schaars. Mkb’ers gaven aan de afgelopen twee jaar extra budget vrij te hebben gemaakt voor het verbeteren van de interne bedrijfscultuur en het personeelsbeleid om het bestaande personeel beter te kunnen behouden. Bijna de helft van de ondernemers is zich door de coronacrisis ook meer bewust hoe belangrijk het is om een hecht team te hebben met medewerkers die voor elkaar klaarstaan.

Jonge professionals werken bovendien het liefst in een moderne en dynamische werkomgeving, met korte lijnen en met gebruiksvriendelijke tools en software. Zo voelen medewerkers zich geruggesteund en blijven ze gemotiveerd.

Wat nu?
Wil jij je financiële huishouding inzichtelijk maken en gedurende het jaar op orde houden? Of wil je hybride werken doen slagen? Daar kunnen wij je bij helpen! Benieuwd hoe dat eruit ziet? Probeer Teamleader Focus 14 dagen gratis. Toch niet je ding? Dan stop je er gewoon mee. Makkelijker kan bijna niet.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan