Ga naar GASSAN!

Ga naar GASSAN!

Vandaag hebben we een gesprek met de man achter GASSAN Diamonds, eigenaar Benno Leeser. We kijken onze ogen uit als we het voormalige Boas-gebouw binnengaan. Het vlaggenschip van GASSAN Diamonds staat in het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. We worden persoonlijk begeleid naar de ontvangstkamer van Benno op de derde verdieping.

Daar worden we hartelijk ontvangen door de familieman, diamantair, CEO, ras-Amsterdammer en fanatiek Feyenoord-supporter. Op mijn verwondering over het majestueuze, monumentale gebouw van GASSAN Diamonds steekt verteller Benno meteen van wal.

Het gebouw oogt heel groot als je ervoor staat, maar het is slechts een paar meter diep. Het was vroeger een door stoom aangedreven diamantslijperij. Wat opvalt is het enorm aantal ramen, het grootste raamoppervlak wat in die tijd, 1879, technisch gerealiseerd kon worden. Dat was nodig voor de 357 diamantslijpers die allen daglicht nodig hadden om ruwe diamanten te slijpen en ze te laten schitteren.

En al die pilaren?

Als je hier door de gangen loopt zie je tientallen ijzeren pilaren. Die waren nodig om resoneren van de vloer te voorkomen wanneer de slijpmolens gelijktijdig stonden te draaien. Slijpen is super-precisie-werk, dus daar kan je geen trilling bij gebruiken.

Wordt hier vandaag nog geslepen?

Jazeker, maar niet meer op dezelfde schaal als vroeger. En ook niet aangedreven door stoom. We zijn nu veel meer een atelier waar sieraden worden ontworpen en op maat worden gemaakt. We staan bekend om onze vele slijpvormen, zoals de gepatenteerde GASSAN 121. Deze bestaat uit 121 facetten wat een ongeëvenaarde, perfect schitterende diamant oplevert.

Waar ligt voor een CEO van GASSAN Diamonds de grootste uitdaging?

Crises. Economische tegenwind. Wij verkopen een product dat geen eerste levensbehoefte is. Wat we hier de afgelopen jaren hebben meegemaakt is ongekend. Sars, Corona, energiecrisis, inflatie. Wij zijn gebaat bij hoogconjunctuur. Maar vooral in de dalen moeten we sterk zijn, bijsturen. We gingen in 2020 van 400.000 bezoekers terug naar 20.000 omdat er geen toeristen meer naar Nederland konden komen.

Wat doet dat mentaal met een man die verantwoordelijk is voor meer dan 400 werknemers?

Er is veel loyaliteit binnen GASSAN. We hebben veel jubilarissen omdat de meeste mensen hier al heel lang werken. Waar je ook komt, wie je ook ontmoet, iedereen is hier vriendelijk en behulpzaam. Oprecht. Dat is onze kern.

Ik ben juist sterk in crisissituaties. Met volle focus. Je kunt niet verslappen. We gaan niet in een hoekje zitten huilen. Sterker nog, we worden er juist heel creatief van. Er ontstaat iets, er wordt iets gevormd met zijn allen.

Heb je een voorbeeld?

Het was crisis, maar we zijn volop gaan investeren. We hebben optimaal gebruik gemaakt van de situatie, we zijn bijvoorbeeld gaan verbouwen. Er lag hier nog overal zeil op de vloer, nu overal parket. Ook qua assortiment zaten we niet stil. Je kijkt naar de markt: waar liggen de kansen.

Het bedrijf GASSAN Diamonds is een juweel op zich. Het is onderdeel van onze nationale geschiedenis. En het mooie is, iedereen kan er een kijkje komen nemen. Dus ben je naast historie geïnteresseerd in prachtige juwelen en horloges, opmerkelijke architectuur en bijzondere verhalen? Ga dan naar GASSAN Diamonds in Amsterdam voor een Diamond Experience Tour. Deze boek je eenvoudig op www.gassan.com. Het wordt gegarandeerd een onvergetelijke ervaring.

 

Diamond Experience Tour

Het bedrijf GASSAN Diamonds is een juweel op zich. Het is onderdeel van onze nationale geschiedenis. En het mooie is, iedereen kan er een kijkje komen nemen. Dus ben je naast historie geïnteresseerd in prachtige juwelen en horloges, opmerkelijke architectuur en bijzondere verhalen? Ga dan naar GASSAN Diamonds in Amsterdam voor een Diamond Experience Tour. Deze boek je eenvoudig op www.gassan.com. Het wordt gegarandeerd een onvergetelijke ervaring.

 

Diamond Experience Tour

Zoals?

In die moeilijke jaren zijn we gestart met twee nieuwe productgroepen: GASSAN Pre Owned wat nu ons een na grootste merk is en TROPHY BY GASSAN. Sommige mensen denken dat we alleen horloges doen, maar onze kern is juist diamanten. Vooral customised.

Wat is Pre Owned?

Je ziet momenteel dat vintage horloges enorm gewild zijn. Ook als belegging. Daarom zijn we gestart met de mogelijkheid om je horloge van Rolex, Audemars Piguet, Patek Philippe of Cartier bij ons in te ruilen of te verkopen. Zo hebben we een hele mooie GASSAN Pre Owned Collectie opgebouwd. Deze vintage horloges worden helemaal nagekeken en geselecteerd op authenticiteit.

Je verkoopt toch ook nieuwe horloges?

Jazeker! We zijn officieel Rolex Retailer in Nederland en bieden we een zeer uitgebreide collectie dames- en herenhorloges aan in onze Boutiques. We voeren in totaal zo’n 60 topmerken zoals Chopard, Tag Heuer, Tudor, Cartier, Breitling, Omega en nog veel meer.’

Jullie ontwikkelen ook zelf nieuwe merken?

Ja, dat is de kracht van een familiebedrijf. Iedereen kan zijn ding doen. Onze zoon David is sterk in horloges en onze dochter Debora is sterk met haar eigen juwelenlijn. Ze hebben veel talenten die ze hier ten volle kunnen benutten. Ook onze kleinkinderen.

Zo heeft Debora voor haar afstudeerproject aan het AMFI in 2008 een nieuwe juwelenlijn bedacht. Met sieraden die je volledig kunt customizen. Een prachtig concept dat enorm goed aanslaat: Choices by DL. Koop je een sieraad uit deze lijn dan kun je het steeds weer aanvullen met sieraden die prachtig bij elkaar passen.

Onze kleindochter, die communicatiewetenschappen studeert, heeft de juwelenlijn Gigi by GASSAN ontwikkeld. Een collectie waarin kleine symbolen staan centraal. Je kunt ze vinden in onze armbanden, colliers en ringen. De collectie bestaat uit 14 karaat gouden juwelen met een jonge, frisse, speelse, girly uitstraling.

Vind je jezelf een geluksvogel?

Dat is heel simpel, een geluksvogel ben je als je gezond bent. Dat zeggen we ook zeer gemeend tegen iedereen die bij ons wat koopt: draag het in goede gezondheid, want dat is het enige dat echt belangrijk is.

Ras-Amsterdammer en Feyenoord-supporter?

Haha! Het is de schuld van Rinus Michels, hij en mijn vader Rolf waren boezemvrienden. Ze speelden samen in het eerste van Ajax. Rinus spoorde me aan om voor Feyenoord te juichen, om mijn vader te plagen. En zo geschiedde, Feyenoord heeft mijn hart gestolen: geen woorden maar daden! Ik ben een voetballiefhebber, we sponsoren 25 clubs in eredivisie en Keukenkampioendivisie.

Ga je ooit met pensioen?

Op dit moment vind ik het nog leuk. Ik ben CEO en bezit 55% van de aandelen, de andere 45% zitten bij dochter en zoon. Ooit heb ik gezegd dat ik op mijn 49ste zou stoppen. Inmiddels ben ik 67 dus daar heb ik me niet echt aan gehouden. Er zijn wel al veel werkzaamheden die ik niet meer doe. Ik bemoei me niet meer met de inrichting van de winkels. Niet meer met reclame-campagnes.

Ik ben nog wel zeer betrokken bij de organisatorische en financiële kant van het bedrijf. Mijn kinderen hebben wel eens gevraagd of ik commissaris wil worden, maar dat ga ik absoluut niet doen. Ik wil niet over mijn graf heen regeren, zoals ze dat noemen.

Het zou best kunnen dat ik ooit stop. Iedere zomer ben ik 2 maanden in Zuid-Frankrijk, heerlijk ontspannend. Eerlijk gezegd zit ik daar ‘s ochtends en ‘s avonds een paar uur te werken, zo hou ik het daar 2 maanden uit. Ik weet niet of ik het zonder die uren daar nog wel zo leuk vind…

Jullie zijn ook in Brabant gevestigd?

GASSAN Diamonds heeft 13 vestigingen met filialen in Amsterdam, op Schiphol en op Changi Airport (Singapore). Het bedrijf telt ruim vierhonderd medewerkers met een omzet van € 180 miljoen in 2022. Vorige maand hebben we in Rotterdam een winkel geopend.

We richten onze pijlen nu ook op het zuiden met een winkel in Eindhoven. Wat daar gebeurt aan bedrijvigheid en innovatie is indrukwekkend. Brabanders… geen woorden maar daden, daar hou ik van.

 

GASSAN Diamonds is een 100% familiebedrijf en werd opgericht door grootvader Samuel Gassan in 1945. Zijn bedrijf richtte zich voornamelijk op het slijpen van diamanten. Als Samuel op 73-jarige leeftijd, op 4 juli 1982, overlijdt worden zijn kleinzonen Benno en Guy Leeser de nieuwe eigenaren van het bedrijf.

Benno is dan 28 jaar oud en trouwt dat jaar met Kitty Weers. David Bijlsma, de zoon van Kitty Leeser, sluit zich in 1989 aan bij GASSAN Schiphol. Debora, dochter van Benno en Kitty, sluit zich in 2005 aan bij GASSAN Diamonds.

Als onderdeel van de bedrijfsopvolgingsstrategie verwerft Benno Leeser de aandelen van zijn broer Guy in 2011 en wordt hij 100% eigenaar van het bedrijf. In 2013 wordt GASSAN Diamonds uitgeroepen tot het beste familiebedrijf van Nederland. Anno 2023 bezit Benno 55% van de aandelen en zoon en dochter 45%.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan